P::D designers and architects help you make smart decisions.

 International Market Square, Suite 109

275 Market Street

Minneapolis, MN   55406

612.927.4444

traditional

We have extensive experience designing traditional kitchens and bathrooms.

details

From Minneapolis to Anchorage, we've designed spaces for families of all sizes and lifestyles.

contemporary

If clean lines are your style, we have the products and people to create sleek interiors.

The Essentials: Kitchen and Bath for Lake Dwellers

A surgeon with an an affinity for tight tolerances and precision engineering chose Poeggnephol cabinetry for a kitchen and bath.   (Photos/Gilbertson Photography)

 

The Final Kitchen

Our clients waited 20 years to create the kitchen of their dreams.

First they had to decide where and how they wanted to live as empty nesters. A loft on the Mississippi River was promising but it just didn’t give them all they wanted. And, their 48-inch Viking stove was broken. The ailing stove was pivotal.

One owner is an enthusiastic cook, the other a happy recipient of his efforts.

With the big decision about where to live, one thought led to another and they decided to change their kitchen. Out went the contractor’s cabinets that came with the house.

Early in the design process, they arrived at the P4D showroom to buy high-gloss stone gray Poggenpohl cabinets to get the aesthetic they wanted, the storage they needed and the efficiency that reflects their purposeful nature.

There was no doubt about the cabinet choice. From there the dream evolved from discussions with the project designer. Concerns about the chaos and disruption of a bigger renovation project were tempered by a design created to use existing space and get a lot more from it with a minimum of disruption.

A significant change and one that delights the cook was relocation of the refrigerator. It was moved to the opposite side of the room and made space for a food prep area. The old refrigerator was not flush with the wall and blocked entry and site lines to the kitchen. Placement of the new stainless-steel built-in refrigerator added significant work space and flow to the room. To minimize plumbing changes, a custom three-bowl square corner sink and a Dornbracht pivot faucet serve v-shaped space. The result is more space under and on both sides of the sinks so cabinet doors don’t block adjacent lower-level cabinets. The corner was completed with between-the-glass blind windows from Pella trimmed in back-painted glass for easy maintenance.

The color palate for the room, established early with sleek gray cabinets was enhanced with gray and white granite counter tops. A black granite island counter was rejuvenated and the room brightened with task lights and white painted glass back splashes.

The new kitchen creates a harmonious connection to the couple’s colorful art collection. (Photos/Gilbertson Photography)

 

A Unification Project

They wanted to unify a dark isolated kitchen with the living room area in their downtown high-rise condominium. These empty nesters wanted to create an area for dining, cooking and entertaining.

A large part of the design process in a renovation involves taking advantage of the existing strengths of a floor plan and working with the particular challenges of a condominium update. There are structural elements that simply cannot be changed.

An essential piece of the design goal was to make the most of an abundance of ambient light in the living and dining area, says P4D architect John Idstrom.

To that end, most of two walls that separated the kitchen from the living area were demolished. The mechanics of a sprinkler system had to be maintained so only a partial removal worked on one end of the kitchen. That adaptation became a design element to create a minimal and unique separation of the kitchen from the rest of the living area.

Warm wood cabinetry from Crystal Cabinets coupled with granite counter tops, and a country sink were selected for a clean traditional feel. Track and pendant lighting gives the kitchen another boost of light.

While oak flooring further unifies the kitchen and living area and creates a natural flow between the two.

The unification of cooking and living was accomplished. (Photos/Gilbertson Photography

Urban Living Refined

After a recently retired couple moved into the condo of their dreams they knew the cramped u-shaped kitchen would not do.

Their kitchen was dark and not efficient mostly because of two closets that blocked an abundance of natural light in the living and dining room.

Working with P4D designer James O’Neill the couple agreed to let go of the closets to create a more functional L-shaped space. To replace the closets, bright white cabinetry from Crystal Cabinet Works provided light and storage. Ceiling cans and pendant lighting were also added.

For the sake of a couple that like to cook, a gas stove top was added. And, an island anchored to one wall was positioned to the center of the room to provide smarter work and play space.

Black granite counter tops add contrast to the room and white marble chevron tile backsplashes add texture to the black and white room. Working with designer Laura Potter, the pair carried the black and white palate to the living and dining spaces.

The new design includes a sexy custom black painted custom bar from Crystal constructed to fill a recessed wall in the dining area. Complete with a modern coffee machine and beverage cooler the owners expanded their entertainment space.

 The black and white palate is extended to the living room where statuary marble was chosen to surround the fireplace and create a dramatic focus for the room.

As with many condo renovations the goal is to capture light and add efficiency without major alterations to the footprint. The new design did just that. (Photos/Gilbertson Photography)

Glass Works

When an architect who loves Legos and lives in the suburbs with a fluffy white dog named Puff Daddy wanted to update his second story bathrooms he turned to another architect for help.

The collaboration between P4D architect John Idstrom and the owner resulted in a smart and stunning solution for a light starved guest bath and update for both.

The challenge was to brighten a windowless guest bathroom and coordinate the renovation with the master bath in the back-to-back second floor configuration.

Their solution was to catch light from the window in the master bath by placing frosted glass on each side of the toilet. One panel throws light into the guest bath and the other sends light into the stairwell. Sections of walls were removed to accommodate the frosted glass panels.

A horizontal swath of gray and black marble bubble tile above the two sinks in the master and one in the guest bath glass creates a visual connection between the two.

Sleek white contemporary cabinetry from Crystal Cabinets and trench drain, solid surface sinks in both create a clean contemporary feel.

The natural palate of gray, black and white tile provides an earthy, unpretentious feel. LED lighting under the sinks also adds another light source and completes the contemporary look. (Photos/Gilbertson Photography)

 

A Living Room

Each day in this house begins and often ends in the kitchen. This is where friends and family gather for meals, homework and conversation.

There was no part of this kitchen that wasn’t doing its job well. Rooms do get tired and it was time for some rejuvenation. A P4D renovation added efficient and energetic elements to this hard working room home. Traditional white cabinets bring energy to the light filled room warmed by wood floors and colorful rugs. The challenge was to create depth and texture with a white palate. Old counter tops were replaced with white quartz. An arabesque marble pattern used for the back splash adds dimension. A custom crisp white Corian three-bowl sink and new white appliances were also added. For the sake of a tidy kitchen, pocket doors were installed to hide and hold a coffee station with extra storage. 

While the footprint was not expanded a kitchen desk was reconfigured to add a wine refrigerator and beverage station and retain counter space for a desktop computer.

Another adjustment moves the focus of the room to a new fireplace in the kitchen with a television above it. Now, the fireplace is visible in the living room and kitchen. The change serves as the focal point of the room and warms even more, this bright white renovation. (Photos/Gilbertson Photography)

Urban Smart and Small

Like a strong declarative sentence, this new kitchen makes a clear design statement.

The homeowners wanted to transform their small sun room into a kitchen. With one wall and an island the architect designed a contemporary kitchen to optimize a vibrant urban view.

A crucial element in the design was installation of a sheet of aluminum attached to the sheet rock behind the single solid wall in the new kitchen. A full-size aluminum refrigerator frames one side, a full-size freezer the other. The sink, dishwasher and cabinets are centered and highlighted with white marble counter tops and back splash. In the configuration a stove top and range reside in the marble wrapped center island with additional brushed aluminum cabinetry. And, the owners have a view while they cook. Six pale yellow globe lights add warmth to the already light filled room. The choice of open touch cabinets and drawers are part of the no frills design.

The architect said the decision to combine marble with contemporary aluminum and warm wood floors is meant to meld new materials with architecture of the 1920s home. (Photos/Gilbertson Photography)

Let the Sunshine In

Embrace our Minnesota weather from a ring-side seat in a light filled kitchen. This P4D design connects with the outside by using rich wood on windows and counter tops. Sleek cabinetry and smart design create a contemporary room that offers an invitation to linger. (Photos/Gilbertson Photography)

Center Stage

The remodel of a James Stageberg designed home is an exercise in addition and subtraction. The residents wanted a larger kitchen, less color, more function for their home built in 1980s. A dramatic subtraction of half -round moldings and multi-colored walls throughout the house create a serene white canvas for the couple’s art and furnishings. White provides a visual priority to the architectural drama of the house. With the exception of a bathroom tiled a bright blue that flirts with the exterior shades of the house, a neutral white dominates the rooms and provides the museum quality the owners favor.

The original kitchen was an efficient galley style but not enough for a passionate cook. Modified walls and ceiling intersect with the existing galley space to emphasize the stunning, two-story room open to the roof. A new island and seating are an invitation to the kitchen while windows wash the room with light. The cabinets along the cook top wall are brown, textured laminate and the island cabinetry is a high gloss, sand colored, lacquer finish. White quartz counter tops wrap the island and surround the cook top. Existing wood floors are re-stained gray. White walls and a center stage kitchen embrace and showcase the complex geometric design of the house. (Photos/Gilbertson Photography)

Lake Minnetonka

A contemporary home designed by Milo Thompson in the 1970s, remains a strong and beautiful structure. But it was time to refresh the Minnetonka home and P4D stepped in to streamline the four-bedroom, four-bath house. The commitment to a pale, unobtrusive palate and functional space-saving solutions guided the award winning master bath update.

A bulky double-sink vanity with white tile and laminate counter tops dated the room and crowded the space. The new design includes two cantilevered vanities on placed on opposite walls to create a personal space for each owner. Soothing gray-hued teak cabinetry complements large-scale limestone floor tiles and delivers a contemporary kick with sleek aluminum edging. Chrome faucets complete the contemporary silhouette and storage is created with convenient lift-up medicine cabinets and high gloss acrylic cabinets. The toilet is enclosed with a frosted glass panel and door. Clear glass surrounds the two-person shower next to a large freestanding tub and a view of the lake. Teak benches, the owners say, remind them of sailing on Lake Minnetonka. A streak of blue connects the room to the outside.

The function and clutter-free design sense was also applied in the kitchen where glass back-splashes catch light and add sparkle. Chandeliers in the kitchen and bath add a touch of whimsy and complement the owner’s art collection. All bathrooms are updated with similar sleek cabinetry and smart storage solutions. (Photos/Gilbertson Photography)

Dark Spot: Gone

The bath in this 1950s rambler felt a like dark spot in an otherwise light filled Crystal home. Partner’s 4, Design approached the renovation of the main bath by shedding dark colors. Gone are dark tile and muted wallpaper in exchange for neutral tones, glass and white fixtures to create a transitional feel.

The layout of the room remained the same but the wall around the tub was reduced to a half-wall with the addition of a glass panel. Vanities on both sides of the entry create a larger sense of space the clients wanted. Architect John Idstrom said a room redesign should make its users feel like they’ve been somewhere unique. But it was also essential to blend elements of the new bath with the already updated house, he said. The re-imagined room should not feel discordant or be a jolting surprise, he said.

The process began with the client’s choice of warm wood cabinetry and natural stone floor tiles that relate with light tones in rest of the house.  As with all design projects, success depends on a myriad of details. A light palate and warm wood cabinetry create an updated 1950s feel. The tub and toilet were chosen for their traditional, sculptured details to relate with the rest of the three-bedroom, two-bath house. Sculptured nickel-plated fixtures add another light catching element to a successful renovation. (Photos/Gilbertson Photography)

Friendly, Efficient and a Touch of Red

Room to Play

The owners wanted more room to play. And they wanted a light bright feel to their space.Like many homes in southwest Minneapolis, the residence is a split-level house with a seasonal family room addition. P4D was asked to update the kitchen and convert the seasonal room to a year-round room to accommodate their grandchildren who visit often.

Doors and windows that separated the kitchen and family room were removed to bring in light and create continuity. New, larger energy-efficient windows in the family room provide more visual space, light and essential comfort. The floor in the addition was raised to add heating ducks and oak floors were installed in both rooms to create flow between the two.

The decision to add white appliances and cabinetry creates a fresh atmosphere spurred by the owners’ affection for hand-made tile that serve as a back-splash above the range. The soft color of the tiles offers a pleasant focal point of the room.

A lighted display cabinet in the island displays a collection of children’s china. Reconfiguration of the kitchen also provides a sight line to the family room where grandchildren often play.The result is a renovation to serve the family for many years. (Photos/e.l.)

Minneapolis Artisans

LSV Metals

L to R: Dan Posterick, works on astainless steel drawer, Quaid Schewe cuts a sheet of stainless steel. Jeff Brosi works on an iron handrail. Artisans at LSV Metals, owned by Daris Schewe and Jim Herzog work with P4D on custom residential and commercial projects. See more at www.lsvmetals.com (Photos by e.l.)